Værd at vide som turist på Agersø
Agersøs historie
Forhistorien er repræsenteret ved et par langdysser fra stenalderen, sten med skåltegn fra bronzealderen og selve navnet, Agersø, som er fra jernalder/vikingetid med mandsnavnet Agger, altså "Aggers ø." I middelalderkongen, Valdemar 2. Sejrs jordebog, er øen oplistet, og Agersø var en del af krongodset frem til 1666, hvor øen blev solgt og var privatejet indtil grundloven 1849. Øens spændende historie byder også på bl.a. et vellykket bondeoprør i 1774. Kystbatteriet blev anlagt i 1808 under Englandskrigene for at spærre for fjendtlig sejlads gennem Omøsund; men reelt for at beskytte det kongeligt privilegerede kanonbådspirateri. I nyere tid er Agersø indirekte portrætteret i filmklassikeren "Alarm i Østersøen," som foregår under besættelsen i 1943; men hvor det meste af Agersøs befolkning optrådte som statister. Også filmen "Guld og grønne skove" har Agersø med og beskriver den evige konkurrence mellem Agersø og Omø.
Agersøs helsårseventyr
Mange tænker måske, at det kun er om sommeren, at eventyret venter på en ø som Agersø; men intet kan være mere forkert. Udenfor turistsæsonens travle måneder vil de fleste for alvor kunne fornemme den helt særlige atmosfære, der præger mange af Danmarks 27 småøer. Tiden går langsommere allerede fra det øjeblik, du kommer ombord på færgen. Stilhed og ro, javist; men også et særdeles levende lokalsamfund med traditioner glemt andre steder i det moderne Danmark. En idrætshal, som beboerne selv finansierede og byggede i 1975, med fitnesscenter med plads også til dig. Gråsælerne, der venter på at se dig på strandene, elverfolket, der danser ude i disen på de vidtstrakte marker, duften af bålmad i det store bålhus ved de gode shelters, havørnene på jagt, den stilfærdige snak over et stendige, lysene, der tændes i vinduerne i skumringstimen. Eller vinterdagen med blæst og storm over havet og duften af havvand i næsen. Midt i Agersø by kan du møde fasaner, harer, rådyr, løsgående høns - og høre børn, der leger året rundt.
Agersø Kirke
Den nuværende kirke er tegnet af arkitekt J. D. Herholdt og opført i 1872 som afløser for en faldefærdig murstensbygning fra 1805. Inspiration havde Herholdt hentet i Chiesa de San Fermo, Verona. Kirken rummer bl.a. et berømt kalkmaleri med svulmende druer udført af Carl Langbein Toft i 1920. Døbefonten er udført af billedhugger Gunnar Hansen i 1983. Kirken har også en spændende fortid. Indtil reformationen i 1536 fandtes kapeller på de største gårde, og rakte det ikke, måtte man sejle til fastlandet og bruge kirken og de to ø-kapeller i Skælskør. I 1536, efter reformationen, byggede man Agersøs første kirke, en beskeden trækirke. 1581 byggede man så øens første regulære kirkebygning, en temmelig stor bindingsværksbygning med halmtag. Klokken var ophængt i et lille klokketårn ude på kirkegården. I 1805 kunne denne gamle bygning ikke mere, og så byggede beboerne selv en grundmuret kirke. Trods istandsættelse i 1848, kunne denne bygning ikke holde længere end til 1872.
Agersø Mølle
Møllen er en såkaldt hollandsk mølle opført i 1892. Møllen blev restaureret i 2005 og drives nu af et møllelaug. Bl.a. på den årlige danske mølledag i juni måned kan man opleve møllen i funktion.
Agersø Strandallé
Alléen med de gamle linde- & elmetræer blev oprindeligt plantet i 1770 af etatsråd Johan Fr. Friis, som på daværende tidspunkt ejede både Agersø og Omø. Den første allé blev dog plantet i 1752 og gik fra Agersøgaard og til havnen. En fin rest af denne ses stadig ved Agersø Kro & Hotel.
Agersøs natur
Udenfor Agersø By kan man opleve både storslåede kulturlandskaber og nogle enestående naturområder med et rigt fugleliv fx bramgæs, vibe, lærke, rød glente, klyde, havørn, edderfugl, strandskade.
Agersø Saltvandsakvarium
Agersø Saltvandsakvarium ligger til højre for færgelejet. Det blev fuldstændig fornyet i 2022. I bassinet kan man opleve forskellige fisk fra havet omkring Agersø. Arbejdet udføres, som det meste andet på Agersø, af frivillige, øboere.
Agersø Havn
Havnen er på en og samme tid både travl med færger, fiskerbåde, turbåd, bådeværft, lystsejlere, saltvandsakvarium osv., og helt tidløs med ro og tid til eftertanke, ferie- & fridagsoplevelser man ellers skal til Middelhavet for at opleve. På den ene ydermole er der havbad med trappe, bruser & sauna - og der helårsbades på Agersø!
Agersø Kro & Hotel
Agersø Kro & Hotel har gamle rødder. Oprindeligt blev den bygget som lystgård i 1703. Sidebygningen er det gamle kornmagasin fra 1772. Først i 1915 startede kroen som sommerpensionat, Agersø Badehotel. Senest i 2022 er kro, hotel & restaurant blevet nænsomt restaureret og moderniseret.
Agersø Batteri
Agersø Batteri ligger ud til Omøsund. Det blev oprettet i 1808 som led i Englandskrigene, og er ganske velbevaret. Netop i denne periode spillede Agersø en meget stor rolle i Danmarkshistorien bl.a. med krigenes eneste landslag! Der er et læskur med infotavler, og der er borde & bænke. I 2014 blev anlægget restaureret.
Agersø Købmandshandel
Agersø Købmandshandel er ejet af et lokalt ApS, med købmanden som forpagter. Butikken er et af Agersøs lokale mødesteder, det er både moderne supermarked, kiosk, grovvarehandel & nyhedscentral. Hos købmanden kan man også fx købe kaffe/te & kage og nyde den udenfor ved borde & bænke i skyggen fra det store træ på Købmandstorvet - eller i "Madpakkehuset" lige overfor på Gamlevej.
Agersø Fyr
Det første fyr på Helleholm blev oprettet i 1846. Det nuværende fyrtårn blev opført i 1899-1900 som linsefyr med en tårnhøjde på 12 m. Synsvidden, det vil sige den største afstand fyret kan ses fra over frit vand, er 11 sømil eller ca. 16 km. Navnet, Helleholm, fortæller at i førkristen tid lå her et helligt sted.
Agersøs Strande
Uanset årstiden, uanset hvilken slags strand, man måtte foretrække, så findes de her på Agersø. De bedste badestrande er langs vestkysten ud mod Storebælt med udsigt til Storebæltsbroen, Fyn og Langeland. Grusvejen, Lillemade, der fører ned til en af de vestvendte strande, går igennem et ganske fantastisk fugleområde, som er et besøg værd hele året. Alle Agersøs strande er private; men loven om allemandsretten gælder naturligvis, så ingen strande må afspærres, og alle er velkomne.
Agersø By
Byen er en helt særegen oplevelse med sine mange smalle, snoede gader og stræder, stengærder, velplejede haver, og gadekæret, et af Danmarks største og smukkeste. Vær opmærksom på legende børn, cyklister og gående, vi er vant til at tage hensyn til hinanden!
Tag på landet på Agersø
Har du glemt, hvordan det er at være langt ude på landet, så oplev det på Agersø. Trods sin lidenhed, så opleves det åbne kulturland med sit alsidige landbrug og gartneri på øen at være nærmest uendeligt med de store vidder og havet ude i horisonten. Det er en fornemmelse af storhed og skønhed kun de færreste af Danmarks 27 småøer kan give dig.
Højt til himlen på Agersø
At være på en af Danmarks 27 småøer lyder måske ikke af noget særligt; men når man fx giver sig selv tid til bare at gå langs havstokken overladt til egne tanker, fuglenes fri flugt og bølgernes evige brusen i vinden, så begynder en helt ny verden at åbne sig for de fleste - prøv det, om du tør, det er stærkt vanedannende!
Værd at vide som turist på Agersø:
Færge: 5857 4740
Købmand: 5819 8012
Sognepræst: 2872 3904
Agersø Havn: 4051 8884
Beboerforening: 2257 2207
Agersø er en del af Slagelse Kommune
Slagelse Kommune ligger i Region Sjælland. Indbyggertallet er ca. 80.000. Slagelse Kommune blev i 2007 sammenlagt af Hashøj Kommune og de tre gamle købstadskommuner Korsør, Slagelse & Skælskør. Agersø og naboøen, Omø, var tidligere en del af Skælskør Kommune. Agersø-Omø Færgerne er kommunalt ejet & drevet.