Spectrum Super Stars

Parforhold & autisme!

Autisme er et spekter af håb, drømme, evner, følelser, ønsker, tanker og muligheder. Vi, der er i spektret, kan blive til ”Spectrum Super Stars;” men det er ikke nødvendigvis så let endda – og slet ikke, når de store følelser skal i spil - og det skal de.

Først og fremmest skal vi selv tro på, vi virkelig er en ægte ”Spectrum Super Star,” og handle derefter. Vi er også lige så forskellige fra hinanden som alle andre mennesker, så de generaliseringer, jeg kommer med i det følgende, dem skal du selvfølgelig tilpasse til den person, du lige netop er.

Langt de fleste autister er singler. Når det kommer til forelskelse, dybe følelser og kærlighed, så giver mange faktisk op på forhånd eller undervejs. Der er også mange, som uden at ville det, havner i parforhold, der næsten på forhånd er dømt til ikke at kunne holde. Ærgerligt!

I virkeligheden er det en sjælepartner, vi søger og har brug for at kunne smelte sammen med. Vi er almindeligvis enormt kærlige og ofte ganske uselviske. Faktisk har de fleste af os autister en helt særlig evne til næsten slet ikke at skelne imellem ”du og jeg,” når kærligheden rammer og gengældes. Vi elsker også ofte at opleve fx kunst, natur eller stilhed sammen med vor partner, fordi så kan vi sammen forsvinde helt ind i skønhed og harmoni. For os kan kærlighed kun være rent instinkt og intuitiv. Det betyder så også, desværre, at det kan være en næsten uoverskuelig udfordring fx at tale konkret om forholdet, hvis der opstår problemer. Derfor har vi så uendeligt vanskeligt ved at finde konstruktive problemløsninger i er parforhold. Det kræver nemlig en stringent intellektuel indgangsvinkel, vi ikke kan håndtere, når vi befinder os i følelsernes verden.

De fleste af os autister er rolige og medgørlige mennesker uanset, hvilke diagnoser neurotypiske ”regneark” i form af nok så dygtige og vidende psykologer og psykiatere har givet os i deres helhjertede forsøg på bedre at kunne håndtere sådan nogle som os. Vi er meget forsigtige og langsomme i tilgangen til fx kærlighed og tosomhed. Vi skal hente vore følelser og langt dybere nede fra end så mange andre behøver gøre det. Det er fordi vi har dette særlige behov for, og evne til, at kunne smelte helt sammen med en partner. Vi formår under de rette omstændigheder og med en tålmodig og søgende partner at få intuition, fantasi og kreativitet til at blive en varig kilde til inspiration for den fælles kærlighed.

Mange beskriver os ofte som både lidt mystiske og dragende som enkeltpersoner, fordi vi ikke umiddelbart kan indpasses i kendte og veletablerede regneark, båse og bokse. De fleste autister er yderst talentfulde mennesker og på meget forskellige vidensområder; men uanset hvor dygtige og gode vi er til mange ting, så bruger vi alligevel det meste af vort liv og ufatteligt med ressourcer på kæmpe mod vilkår og betingelser, vi ikke forstår en bønne af. Det er som om der inde i vor tankeverden er to modsatrettede tendenser, vi lever måske ligefrem i en slags dobbelt verden, hvor vi oplever hele tiden at skulle tage stilling til to forskellige veje fremad i både nuet og i livet. Vort vældige tankemylder kan ligefrem ende med at begrænse vore muligheder i de valg, som kærligheden byder os. Der er ikke langt fra succes, trendsætter, kunstner, det visionære, det nørdede og så den fortabte sjæl, den tvivlende filosoferen og det psykotiske. Skizofrenien lurer altid på os!

Når det så er sagt, så er vi også dem, der næsten altid grundigt overvejer vore egne, personlige og sårbare karakteristika. Måske det ligefrem er forklaringen på, at vi på mange områder beskrives som meget robuste mennesker og basalt set fleksible, når vi har kontakt? Tankemylderet gør også, at vi nok lidt for tit bliver drømmere, forekommer hemmelighedsfuld og meget verdensfjerne. Vi er nok også ret vanskelige at komme tæt ind på livet af, vi lukker ikke dørene op for hvem som helst eller når som helst. Derfor er vi heller ikke særlig sociale. Lige netop det kan skræmme dem, vi aller helst vil dele nærheden med, måske de ligefrem tror, vi ingen empati har?

Indrømmet, vi har oftest en livlig fantasi indenfor måske nørdede områder, og vi fantaserer tit om situationer, mennesker og altså især romantik. Vi bruger vældig megen tid i vor fantasiverden, indrømmet! Det kan så medføre, at vi får lidt svært ved at håndtere mere virkelighedsrelevante situationer. Vi lever i vid udstrækning i vor egen indre verden af liv og fantasi, og så sker det, at vi alt for sjældent når at opfatte, hvad der rent faktisk sker omkring os lige her-og-nu, og så bliver der en ubehagelig og kritisk uoverensstemmelse mellem vor egen indre verden og den virkelige verden og dens krav på os og vort nærvær. Så opstår konflikter, vi ikke aner, hvor kom fra, og som smadrer alt for os.

Vi ser i stedet tilværelsen og livet som vi ønsker at se det. Vi ser det i farver og lyde og dybde i vor egen opfattelse af verden. Til gengæld har vi faktisk ofte en voldsom eventyrlyst, selvom disse eventyr ofte kun forgår inde i vort tankemylder. Det betyder, at andre alt for ofte ser os som fraværende og ligeglade uinteresserede personer, altså at vi har en total mangel på interesse for vor omverden. Intet kan imidlertid være mere forkert, vi har bare ofte en trang til at være alene med vore tanker. Alenetid er vigtig for os, og det kan en nær partner have vanskeligt ved at acceptere, hvis ikke vi tidligt fortæller om dette behov.

Vi er meget sensuelle, og alligevel volder romantikken og kærligheden ofte unødige, store kvaler for os. Vi er nemlig både meget romantiske og sentimentale og har samtidig nemt ved vemod – sådan lidt som vemodet i finsk tango! Vi er altså ikke særligt nemme at håndtere i et parforhold, så det er op til os, og ingen andre, at fortælle, hvordan vi har det, hvordan vil helst vil have det. I et parforhold forudsætter vi intuitivt et fuldstændigt ligeværd og en gensidig respekt og accept af vore forskelligheder. Det er bare ikke altid, vi husker at fortælle vor partner om det, og så går det grueligt galt. Italienske undersøgelser tyder i øvrigt på, at vi er særdeles gode elskere - nåh, det vidste du ikke? - og at vi besidder sindssygt mange positive egenskaber. Alligevel er vi altid meget tilbageholdende med at engagere os dybt i længerevarende forhold. Vi vil så gerne; men tør egentlig ikke altid give os selv fri til det.

Vi er meget følsomme mennesker, så det er vigtigt, at vi omhyggeligt plejer os selv. Nogle af os er ligefrem både synske, visionære og et ledende lys for andre; men vi har yderst vanskeligt ved at stå frem med det og bruge det. Når det går galt for os, så venter den dybe depression og den tankemæssige forvirring, så vi er nødt til at forsøge at undgå den slags.

Kom så i gang – der er en sød kæreste derude. Du skal ikke prøve at forstå din kæreste, og din kæreste skal heller ikke prøve at forstår dig. Det vil uvægerligt mislykkes; men accepter hinanden og menneskenes mangfoldighed, så åbner verden sig for jer begge. Prøv det!

Featured Posts
Indlæg kommer snart
Bliv hængende...
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

Du kan følge mig her:

  • YouTube
  • Facebook Classic
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Classic
  • Pinterest Social Icon

"Carpe Diem IvS" CVR: 40259759

© 2023 by Samanta Jonse. Proudly created with Wix.com

”Effugere non potes necessitates, potes vincere," Seneca
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now